Cинельніківський район
www.sinel.dp.gov.ua


Добровільна участь в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування

Останній час пенсійні питання є чи не найактуальнішою темою серед населення України.

Для обчислення розміру пенсій
визначається страховий стаж
Починаючи з 1 січня 2004 року, замість трудового стажу для обчислення розміру пенсій визначається страховий стаж людини – період, протягом якого вона підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Страховий стаж обчислюється в місяцях, і той місяць (чи місяці), за який внески до Пенсійного фонду не сплачені, не включається до страхового стажу.
З 2018 року для виходу на пенсію за віком змінились вимоги до кількості страхового стажу (2018 р. – 25 років (раніше 15 років), 2019 р. – 26 років,
2020 р. – 27 років … 2028 – 35 років).


Не вистачає необхідного стажу – окремий Договір
добровільного страхування на одноразову сплату
Особа, яка виходить на пенсію, і їй не вистачає необхідного стажу, може укласти окремий Договір добровільного страхування на одноразову сплату.
Одноразова сплата єдиного внеску здійснюється людиною за попередні періоди, в яких вона не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, тобто не працювала та не була приватним підприємцем. Договір можливо укласти за періоди починаючи з 1 січня
2004 року по теперішній час.

Органи Пенсійного фонду визначають для людини період, який не врахований для обчислення пенсії, але окремий договір укладається, з податковими органами, до них здійснюється сплата внесків, подається звітність. Дана інформація обліковується у карточці застрахованої особи і тоді орган Пенсійного фонду призначає пенсію з урахування сплати.

Сума сплаченого ЄСВ не може бути меншою
за мінімальний страховий внесок
При цьому сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2 та більшою за суму єдиного внеску, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановлених на дату укладення договору.
З 1 січня 2019 року сума сплати становить 1 836,12 грн (яка обчислена із розрахунку мінімальної заробітної плати 4173 грн, розміру єдиного внеску
22 відсотки та помноженої на коефіцієнт 2). Сума максимальної величини, яку можливо сплатити не повинна перевищувати 13 770,90 грн на місяць
(із розрахунку 62 595 грн х 22% х 2 на місяць).


Договір добровільного страхування
для тих, хто не досяг пенсійного віку
До осіб, які мають право укласти Договір добровільного страхування у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування відносяться, також, особи, які досягли 16-річного віку та не належать до кола застрахованих осіб, тобто є студентами ВНЗ, домогосподарками, працюють у приватних осіб (прибиральницею, нянькою, куховаркою, доглядають за хворим), є іноземцями, займаються веденням особистого селянського господарства.

Договір про добровільну участь –
термін не менше одного року
Договір про добровільну участь за типовою формою укладається з податковими органами на термін не менше одного року з обов’язковою сплатою єдиного внеску у сумі, що в розрахунку на місяць повинна бути не менше за мінімальний страховий внесок, тобто не менше 918,06 грн. Сплачувати можливо і більшу суму, але вона не повинна перевищувати максимальну величину єдиного внеску – 13 770,90 грн.

Можливість набуття страхового стажу для тих,
хто постійно проживає або працює за межами України
Якщо до пенсійного віку ще далеко, а людина постійно проживає або працює за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, така людина може набути страхового стажу за допомогою того ж Договору добровільного страхування у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.
Звертатись треба, також, до податкових органів за місцем свого проживання та подати заяву за встановленою формою, копії довідки про присвоєння ідентифікаційного номера; трудової книжки (у разі наявності); документа, що посвідчує особу.

Зауважу, що сплата внесків в мінімальному розмірі не гарантує великий розмір пенсійної виплати. Чим з більшої суми сплачено внесок, тим більше буде майбутня пенсія.

Олена ЩИРБА,
Заступник начальник
Головного управління
Пенсійного фонду України

в Дніпропетровській області